3 oktober - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Magnus Bondesson från Bröderna Perssons Begravningsbyrå
Magnus Bondesson från Bröderna Perssons Begravningsbyrå

Oktobers frukostträff blev en mycket intressant och viktig morgon.

Från Bröderna Perssons Begravningsbyrå kom Magnus Bondesson och pratade om hur man gör när det ofattbara hänt och en nära anhörig avlidit. Mitt i sorgen skall man ta hand om mycket praktiska saker. Då underlättar det väldigt mycket om det finns ett "Livsarkiv" att hämta information i. Något att tänka på att fylla i när man är mitt i livet och inte skjuta upp till sedan då det kan vara för sent.

På en auktoriserad begravningsbyrå kan man få hjälp med allting i samband med en begravning men även familjejuridik. Både rådgivande och praktiskt som att upprätta testamente, samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev och annat.

21 september - företagsbesök hos Skånsk Chili

Sakura Holmqvist
Sakura Holmqvist

Det blev en het morgon på företagsbesöket i september då vi besökte hot sauce-fabrikören Sakura i hennes chiliodling!

Hela växthuset var fyllt av omsorgsfullt utvalda chilisorter som odlas ekologiskt. Istället för kemiska bekämpningsmedel använder man sig av rovinsekter som äter upp bladlöss och andra skadeinsekter. Sakura sköter hela processen från att sätta frö i jorden till den färdiga såsen på butikshyllan.

Sakura har japanskt påbrå och ett stort matlagningsintresse som la grunden till odlingen. Just nu är det skördesäsong och man gör olika chilisåser. Deras chilisås Scorpion Inferno har vunnit en silvermedalj i den prestigefyllda chilisås-tävlingen The Hot Pepper Awards i USA.

5 september - frukostmöte på Hotel Chaplin

Andreas från DataPryl.
Andreas från DataPryl.

Frukostträffen på Hotel Chaplin i september innehöll förutom trevligt mingel och god frukost även annat matnyttigt.

Andreas från DataPryl gästade oss och höll ett intressant föredrag om IT-säkerhet. Hur man skyddar sin dator från att få in oönskat virus och hur man skall tänka när okända mail dyker upp. Hur många olika virus det finns, olika sätt att säkerhetsspara, antivirusprogram och mycket annat att tänka på. Inte alltid helt enkelt!

22 augusti - dialogmöte på stadshuset

Stadsdirektör Christian Alexandersson.
Stadsdirektör Christian Alexandersson.

Vi kick-startade höstens program med ett mycket intressant dialogmöte på Stadshuset. Stadsdirektör Christian Alexandersson tog emot oss och det blev en morgon då vi fick veta mycket om vad som är på gång i Landskrona.

Vad och var det byggs för olika bostäder, skolor och nya företagsetableringar. Många stora planer som ännu inte är konkreta finns också i framtiden. Närmast på gång är att Elgiganten och Rusta öppnar inom kort.

13 juni - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst.
Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst.

Sista frukostträffen före sommaren blev en matnyttig sådan.
Vi fick besök av brandingenjör Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst. Sofia jobbar med krisberedskap och vi fick många bra tips på vad man skall göra om vardagen vänds upp och ner.

Någon gång händer det. Frågan är bara när. Ett stort ström avbrott, översvämning, giftutsläpp, vattenläcka, brand. Listan kan göras lång.

Då är det bra att vara förberedd och ha en "kris-låda" hemma med vatten, tändstickor, ljus, ficklampa, batteri-radio, konserver, campingkök, första hjälpen-kit och filt så man klarar några dygn.
Vi har alla ett stort ansvar att klara oss själva vid en samhällskris.

Läs mer här

18 maj - Våravslutning

Våravslutningen blev en riktig solskenshistoria!
Strålande solsken och många glada kvinnor med vår i sinnet.

Kvällen började med samling vid Konsthallen och en skön promenad till Rothoffska kolonin. Efter besöket där blev det en fortsatt vacker promenad vid koloniträdgårdar, Citadellet, vallgraven och ner på Halvmånen vid havet.

Under vattentornet hade Gitte dukat upp en trevlig "förfest" med drink och gott tilltugg som avnjöts med utsikt över det solglittrande sundet.
Tack Gitte!

Därefter blev det god middag och fortsatt trevlig samvaro på Restaurang Seglarpaviljongen. Trevlig sommar!

2 maj - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Anette Oltner och Harriet Johansen
Anette Oltner och Harriet Johansen

Under vårvintern har det arbetats med att ta fram en gemensam webb-shop för Föreningen Selmas medlemmar. Flera av medlemmarna har efterfrågat ett bra sätt att kunna sälja smycken, kläder, smink, hälsokost, böcker, konst och andra varor och tjänster som finns i medlemmarnas företag.

På frukostträffen i Maj presenterade Harriet Johansen och Anette Oltner det första utkastet på hur det är tänkt att denna webbshop kan se ut och fungera. Än återstår en hel del arbete och många frågor och funderingar diskuterades.

Så fortsättning följer på detta spännande projekt!

20 april - Företagsbesök hos Trädgårdsidyll

Malin Tegbrink
Malin Tegbrink

Besök på Trädgårdsidylls visningsträdgård utanför Tågarp.

Malin Tegbrink berättade om alla sina planer för framtiden med sin visningsträdgård som de börjat anlägga. De har hunnit mycket på bara ett par månader. Hon har tre anställda och de jobbar mycket med trädgårdsskötsel ute hos kunder och skall fixa visningsträdgården mellan uppdragen.

Här finns planer på visningsträdgård med olika planteringar, plats för meditation och yoga, barnverksamhet med aktiviteter som gör din egen fågelholk. Plats för picknick och vila. Tanken är att folk skall kunna komma dit och bara njuta, se perenner och sommarblommor växa upp, smaka på grönsaker från köksträdgården, ta en fika och handla i deras plantskola som är under uppbyggnad. De skall satsa på svenskodlat och närodlat när det gäller växterna.

4 april - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Ylva Nordberg
Ylva Nordberg

April månads frukostträff kom att handla om Kvarnar i Rönnebergs Härad och om dem kan Ylva Nordberg berätta mycket spännande. 1899 fanns det åtminstone tre kvarnar i Landskrona.

Larvimöllan som var en så kallad holländare, en vinddriven hättekvarn och som gett namn åt kvarteret där den en gång låg.

Den Vetterlindska möllan som än idag kan beskådas i Kvarntorgsområdet finns med liksom Marieberg möllan som då låg vid Weibullsholm.

Vår medlem och styrelseledamot Ylva Nordberg har jobbat med att dokumentera denna spännande historia som även resulterade i en 50-sidig skrift som finns att köpa på Asmundtorps Hembygdsgård.

Alla intäkter går till Häljarps Mölla som är från 1740 och nyligen har renoverats.

Asmundtorps Hembygdsgård

7 mars - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

På frukostträffen i Mars så handlade det om allt spännande som är på gång i Landskrona. Vi gästades av Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

De berättade om utbyggnaden av norra Borstahusen, de pågående projekten för Centrum - Öster och området vid sjukhuset, Jönsaplan / Stadshuskajen och Koppargården och andra områden. Listan kan göras så lång!

Det finns en enorm framtidstro på Landskrona och många utifrån vill etablera sig i stan. Både för att bygga nytt och för att förvärva befintliga fastigheter. Dessutom renoveras det i många fastigheter runt om i staden.

16 februari - Företagsbesök hos Hälsohuset

Claes Landgren från Hälsohuset
Claes Landgren från Hälsohuset

Vid årets första företagsbesök var Claes Landgren på Hälsohuset värd.

Han berättade om verksamheten och visade runt i de olika träningssalarna. Här kan man träna styrketräning med valfria vikter eller maskiner, förbättra konditionen eller prova annan träning.

Hälsohusets medarbetare är utbildade och certifierade FAR-samverkare och arbetar även tillsammans med sjukgymnaster och Landskrona Stad med motion på recept (FAR-projekt).

Många passade också på att prova de olika maskinerna denna morgon. På Hälsohuset tränar både unga och äldre, många utan tidigare erfarenhet av träning.

7 februari - frukostmöte

Anita Enberg från Henka dojo
Anita Enberg från Henka dojo

Årets första frukostträff blev välbesökt och efter mingel, frukost och presentationsrunda av deltagarna så lämnade vi ordet till dagens föredragshållare.

Anita Enberg från Henka dojo pratade om självförsvar. Anita har hållit föreläsningar och kurser i detta ämne i över 15 år.
Deltagarna är tjejer, kvinnor, killar och seniorer. Alla kan försvara sig men på olika sätt. Vi fick tips och råd om hur man kan sig ur jobbiga situationer.

Anita berättade också om kommande kurser i självförsvar som hon kommer att leda i Landskrona under våren. Det finns kurser för tjejer / kvinnor från 15 år eller mamma och dotter-kurs för barn 10-14 år.

Kontakta Anita om du vill veta mer. anita@henkadojo.se

21 januari - kickoff

Föreningen Selma startar alltid det nya året med en välbesökt kväll på Hotel Chaplin då vi har Kick-off. Både för oss själva och för föreningen.

Denna kväll åt vi en härlig middag från Hem-Service med baconlindade färsbiffar och till kaffet en underbar citron cheesecake.

Vi kunde hälsa flera nya medlemmar välkomna denna kvällen och det är alltid lika roligt. Var och en fick presentera sig själv och berätta om sina planer och förhoppningar inför det nya året. Spännande att ta del av!

Nyheter

2015-09-02

Här hittar du våra tidigare nyheter

Läs mer

Sök på hemsidan

Huvudsponsor till Selma dagen

Sponsor

Samarbetspartner

Tyck till på Selma

Vad vill du ha mer av i föreningen?

Aktuellt från kalender

Frukostträff på Hotel Chaplin, föredrag av Ann Gomér

2017-11-07

Tisdagen den 7 november äter vi frukost och minglar på Hotel Chaplin mellan kl. 8.00 och 10.00.
Denna morgon berättar Ann Gomér om "Konsten att gräva där man står - hur jag blev den jag blev".
Låter väl spännande och väcker vår nyfikenhet....

Varmt välkommen

Läs mer

 

Kalender

Oktober:

M T O T F L S
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      

Till Kalendern

Föreningen Selma

c/o Harriet Johansen

Södra Möinge 7110

268 74 Billeberga

info@laselma.se